недеља, 8. јун 2014.

Дрво пријатељства



Залагање Тима за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања, занемаривања и дискриминације, створило је идеју да на часовима техничког и информатичког образовања спојим више различитих реализација у једној.
Кроз градиво које ученици усвајају у петом разреду коришћењем рачунара, као што је цртање у Paint-у, израда страница у Word-у, као и изучавање појма дрво, створила се идеја о Дрву пријатељства. Ми га нисмо садили већ смо га цртали и цртеже даровали другарима у Школи.
Превенција насиља у нашој школи има вишеструки циљ:
-          унапређивање безбедности ученика,
-          повећање квалитета рада у установи, и,
-     стицање вештина наопходних за конструктиван и ненасилно решавања будућих животних проблема.
Уз договор са координатором Тима за заштиту деце од насиља, злостављања и занамаривања, Сузаном Бранковић-Павловић осмислила сам цртање Дрва пријатељства са порукама које се налазе у његовом корену, стаблу и крошњи.
Ученици петог разреда (одељења 1, 3, 4 и 5, друге половине)  међусобно су се  дружили, стварали, размењивали искуства о пријатељству,  саветовали се.
Ђаци су бирала технике рада на часовима вежбања и своје креације током шест месеци рада дорађивали, мењали, писали песме, сазревали и успевали да на најлепши начин дочарају шта је за њих пријатељство и другарство.
Пре свега пројекат има за циљ социолошку страну стварања свести ученика учесника у пројекту, да је другарство и пријатељство изузетно важна категорија у њиховом развоју. Стварали су индивидуално, у паровима и групама. Мењајући парове или групе током рада, радови које су осмислили добијала су нове обрисе.  Своја осећања су пренели на папир и сви ђаци наше школе имају прилику да виде њихова размишљања. 
На крају овај пројекат  је показао да су сви учесници свим срцем били заинтересовани да се он у потпуности реализује и успе.
Искрено се надам, да је енегија којом је прожет овај пројекат дала одговарајуће резултате.
На сајту школе можете видети фотографије паноа у холу школе. Фотографије за сајт школе урадила Снежана Драгичевић.

Придружите нам се у наредним подухватима.
Захвалност свим ученицима који су нам даровали Дрво пријатељства, а посебно Николи Симићу, Николи Тасићу и Катарини Пријић.


 Аутор и вођа пројекта: Гордана Милосављевић

 Текстуални радови - линк
 




















Нема коментара:

Постави коментар